Nemačka kažnjena zbog zagađenja podzemnih voda

Evropski sud u Luksemburgu je u četvrtak presudio da se Nemačka kazni jer ne čini dovoljno kako bi smanjila zagađenje svojih podzemnih voda nitratom.

U godišnjem izveštaju za 2016. godinu Nemačka vlada je priznala da na čak 28 posto lokacija za ispitivanje kvaliteta podzemnih voda količina nitrata prelazi granicu od 50 miligrama po litru, propisanu od strane Evropske unije. U nekim rejonima, poput okruga Kleve u pokrajini Severna Rajna-Vestfalija zagađenje je zabeleženo na čak 40 posto mernih tačaka.

Natezanje Berlina i Brisela zbog zagađenja nemačkih podzemnih voda nitratom traje već dugo, a problem se ne može brzo i lako rešiti, jer su velike količine nitrata tek na putu ka podzemnim vodama i biće potrebne decenije pre nego što koncentracije počnu da opadaju, piše „Dojče vele“.

Evropska komisija (EK) je posle savetovanja 2014. zvanično upozorila Nemačku da nešto hitno mora da preduzme kako bi smanjila zagađenje. Nakon što je ocenjeno da Nemačka ništa ne čini po tom pitanju, 2016. je protiv nje podignuta tužba pred Evropskim sudom u Luksemburgu.

Presuda je konačno doneta prošle sedmice, a platiće je, naravno, građani. Evropskoj komisiji je prepušteno da odredi kako će kazniti Nemačku, ako proceni da i dalje ne čini dovoljno protiv zagađenja. Za početak je potrebno namiriti sudske troškove, a glavna kazna bi mogla da iznosi i više miliona, ako ne i milijardi eura.

Presuda je u Nemačkoj prihvaćena različito. Udruženje poljoprivrednika tvrdi da sud nije uzeo u obzir da u Nemačkoj od 2017. postoje nove odredbe o đubrenju polja. Generalni sekretar udruženja Bernhard Krisken tvrdi da je Nemačka reagovala i uvela nova, dalekosežna pravila koja se tiču đubrenja i zaštite podzemnih voda, koja nemački poljoprivrednici već sprovode.

Međutim, nemačko udruženje energetike i vodoprivrede nije zadovoljno tim objašnjenjem, zbog čega je od univerziteta „Kistijan Albreht“ iz Kila naručilo studiju koja će proveriti efekte novih propisa. Nedavno objavljeni zaključak je porazan: propisi neće doneti ni spomena vredno smanjivanje količine nitrata u podzemnim vodama. Štaviše, u puno slučajeva novi propisi dozvoljavaju čak i više đubriva nego do sada. U praksi ne postoje mehanizmi pomoću kojih bi se kontrolisalo šta se radi na nemačkim poljima, a nije jasno ni kakve bi bile kazne.

Stručnjaci kilskog Univerziteta smatraju da novi nemački propisi ne zadovoljavaju ni Evropsku komisiju, ni nemačke građane. Nitrat je dobar za biljke, ali je loš za ljudsko zdravlje. U najgorem slučaju, nemački građani će morati dvostruko da plate za sadašnje stanje: većom cenom vode zbog skupljeg procesa filtracije i kaznom Evropske unije.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор