Mercedes umesto robota zapošljava ljude

made-in-germany-rs-mercedes-logo

Poslednji potez nemačkog auto-giganta “Mercedesa” da zaposli ljude umesto robota, pokazuje da po svoj prilici, roboti ipak još uvek nisu toliko razvijeni da bi mogli da zamene ljudsku umešnost.

Kompanija Mercedes-Benz tržištu nudi novi kupe iz serije “S“, uz koji ide i dodatna oprema, kao što su držači za čaše za grejanje ili hlađenje pića, 4 različite kape za ventile na gumama i slične opcije koje industrijska robotika ne može da isprati. S obzirom da današnji roboti ne mogu da se nose sa tako individulanim zahtevima kupaca, deo posla u Mercedesovoj fabrici u Sindelfingenu morali su da preuzmu ljudi, prenosi “B92”.

Sadašnjoj generaciji robota dodatna oprema u novoj Mercedesovoj “S” klasi, po svoj prilici se pokazala prezahtevna za izradu. Luksuzni automobili više nisu dovoljni kupcima i sve se više traže posebno prilagođena vozila. Čovekova fleksibilnost i spretnost u radu vraća ljude na Mercedesove montažne linije.

– Roboti ne mogu da se nose sa ličnim zahtevima današnjeg tržišta automobila. Smatramo da na ovaj način štedimo novac i ulažemo u našu budućnost. Iako su ljudi preuzeli ovaj deo posla, roboti će se i dalje baviti poslovima poput zavarivanja, farbanja i ugradnje motora u vozila – objasnio je Markus Šaefer iz kompanije Mercedes.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор