U 14 nemačkih piva nađeni pesticidi

made-in-germany-rs-pivo01

U 14 različitih piva koja se prodaju u Nemačkoj nađeni su tragovi pesticida “glifosata” za koji se smatra da je kancerogen.

Istraživanje koje je sproveo Institut za životnu sredinu iz Minhena je pokazalo da su u 14 najpopularnijih piva u Nemačkoj pronađene male količine glifosata, supstance koja se najčešće koristi za uništavanje korova i koja je okarakterisana kao kancerogena.

Najveća količina ovog pesticida, ili 29,74 mikrograma, pronađena je u litru „Haserodera“, dok je litar analiziranog bavarskog „Augustinera“ sadržao 0,46 mikrograma, što ga u ovom slučaju čini najbezbednijim od svih ispitivanih piva. U poznatom „Beks pilsu“ nađeno je 5 mikrogama po litru, dok „Paulajner vajsbir“ i „Erdinger vajsbir“ sadrže 0,66, odnosno 2,92 mikrograma, prenosi “Sputnjik”.

Nemačka Asocijacija pivara ocenila je da ova studija „nema kredibilitet“, uz tvrdnje da pesticid koji u agrikulturi ima toliko široku upotrebu, može da se pronađe bukvalno svuda. “Količine glifosata pronađene u pivu ne predstavljaju opasnost za javno zdravlje. Odrasla osoba morala bi da pije 1.000 litara piva dnevno da bi unela dovoljno supstance koja bi mogla da ugrozi zdravlje. Prema trenutnim naučnim podacima, nivo glifosata od 30 mikrograma po litru ne predstavlja rizik za zdravlje “, tvrde u Asocijaciji pivara.

Otkriće prisustva glifosata u nemačkom pivu dolazi u pogrešnom trenutku, s obzirom da se u toj evropskoj zemlji ove godine slavi 500. godišnjica takozvanog „Zakona o čistom pivu“, koji nalaže da se pivo pravi isključivo od hmelja, vode i slada.

Svetska zdravstvena organizacija objavila je prošle godine da glifosat najverovatnije izaziva rak. Dozvoljena minimalna količina glifosata u pijaćoj vodi iznosi 0,1 mikrogram po litru.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор