Nemački Help pomaže Svilajnčanima sa 155.000 eura

made-in-germany-rs-help-ev-logo

U okviru programa pomoći Evropske unije poplavljenim područjima u Srbiji, nemačka humanitarna organizacija „Help“ je sa 37 privrednika iz opštine Svilajnac potpisala ugovore o donaciji 155.000 eura za nabavku opreme za mikro i mala preduzeća.

U skladu sa projektom, podeljeno je 37 grantova za nabavku opreme za mala i srednja preduzeća i poljoprivredna gazdinstva, od kojih 22 u vrednosti od oko 5.000 eura i 15 od po 3.000 eura. Svi grantovi su dodeljivani na osnovu broja prijavljenih radnika tokom majskih poplava 2014. godine, tako da su manji grantovi dodeljeni firmama koje su imale do dva zaposlena, a veći firmama koje su imale tri i više zaposlenih.

Predsednik Opštine Svilajnac Predrag Milanović je objasnio da je Help dodelu pomoći realizovao u dve faze. U prvoj fazi grantove je dobilo 88 poljoprivrednih domaćinstava koja su pretrpela štetu od poplave.

– U ovoj, drugoj fazi, 37 privrednika će dobiti mašine koje su uništene tokom poplava, a u planu je i da se obnovi 56 kuća – rekao je Milanović, a prenosi agencija „Beta“.

Vrednost ovog dela EU programa koji Help trenutno realizuje u Svilajncu, iznosi oko pola miliona eura, a namenjen je obnovi i rekonstrukciji najmanje 70 kuća kao i podršci poslovanju 55 mikro i malih preduzeća.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор