Nemačka obučava migrante za mašinovođe

Nemačka Savezna pokrajina Baden-Virtemberg će obučavati izbeglice za posao mašinovođe, u okviru nastojanja da se ogroman broj migranata koji je stigao u tu zemlju od 2015. godine, uključi u privredne tokove.

Migranti kojima je izdefinisan status u Nemačkoj i koji dobro poznaju nemački jezik trebalo bi da za oko 15 meseci dobiju sveobuhvatnu obuku za ovu važnu profesiju, saopšteno je iz Ministarstva saobraćaja nemačke pokrajine, a prenosi portal Politiko.

Prema procenama Ministarstva saobraćaja, u predstojećim godinama biće potrebno da se popuni oko 1.000 radnih mesta na lokalnim železnicama u Baden-Virtembergu, bogatoj pokrajini na granici sa Francuskom i Švajcarskom, u kojoj živi 11 miliona stanovnika.

Između 2015. i 2017. godine u Nemačku je pristiglo oko 1,4 miliona izbeglica, uglavnom sa Bliskog istoka i severa Afrike. U saopštenju Ministarstva se navodi i da je oko 44.000 migranata dobilo dozvolu da ostane i potraži posao u Baden-Virtembergu.

Prema planu obuke, država će sufinansirati kurseve, dok će železničke kompanije organizovati programe učenja nemačkog jezika sa specifičnim sektorskim žargonom.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор