Rekordna godina za srpski turizam

Za turizam u Srbiji 2018. je bila rekordna godina, sa 3,4 miliona registrovanih posetilaca, oko 9,5 miliona noćenja i deviznim prilivom većim od 1,3 milijarde eura.

– Po rezultatima za prvih 10 meseci prošle godine već sada se može reći da će 2018. biti rekordna turistička godina. U odnosu na 2017. očekujemo oko 12 posto povećan broj turista, oko 15 posto rast broja inostranih turista, oko 14 posto porast broja noćenja i oko 13 posto rast deviznog priliva – rekao je srpski ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić u intervjuu za agenciju Beta.

On je najavio da će zvanični podaci o broju turista i noćenja biti poznati krajem januara, a o deviznom prilivu krajem februara. Kako je istakao, svi postignuti rezultati u 2018. godini, izuzev deviznog priliva, bili su projektovani Strategijom razvoja turizma, ali su ostvareni dve godine pre plana.

– Važno je i da je prvi put izjednačen broj domaćih i stranih turista. Akcija deljenja vaučera pomogla je da se broj domaćih turista poveća, nakon što je bio u padu još od 2007. godine – naglasio je ministar turizma.

On je naveo da je najviše inostranih gostiju, njih oko 1,7 miliona, prošle godine u Srbiju stiglo iz Bosne i Hercegovine, zatim iz Turske i Kine, a potom i iz Nemačke i drugih zemalja regiona.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор