Srbiji u 2017. od turizma 1,2 mlrd. €

Za Srbiju je, po turističkom prometu, protekla godina bila najuspešnija, sa 1,2 milijarde eura deviznog priliva i više od 3 miliona turista. Očekuje se da će u 2018. devizni priliv od turizma dostići nivo od 1,4 milijarde eura.

– U prvih 10 meseci već imamo ostvaren priliv od 971 milion eura. Imajući u vidu trendove u 2016. godini, nema sumnje da će to biti 1,2 milijarde, što je rekord. Planiranih 1,4 milijarde za ovu godinu može biti lako ostvariv cilj, imajući u vidu bezvizni režim sa Kinom i avioliniju Peking-Beograd, preko Praga – izjavio je za agenciju “Beta” ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić.

Po njegovim rečima, tome će doprineti i to što će u januaru biti uspostavljena direktna linija Teheran-Beograd, a od februara će na toj relaciji saobraćati i privatna aviokompanija iz Irana. Očekuje se i značajan rast turističkog prometa i više turista iz Kine i Irana.

– U Rusiji dobro ide prodaja turističkih aranžmana za zimsku sezonu u Srbiji, a veliki ruski turoperatori su nas uvrstili u svoju ponudu. Cilj za 2018. godinu je oko 3,4 miliona turista, od toga da broj stranih turista bude veći od 1,6 miliona. Zbog toga se širom Srbije radi na više velikih turističkih projekata. Samo u Beogradu će se graditi pet pristana, četiri na Savi i jedan na Dunavu, što će biti značajno za rečni saobraćaj i korišćenje turističkih potencijala te dve reke – rekao je Ljajić.

U nastupajućoj godini se očekuje da će biti završeni radovi na sedam pristana Dunavu, kao i na rekonstrukciji Ramske tvrđave u Velikom Gradištu. Golubačka tvrđava će u aprilu delimično biti puštena za posetioce, najveći deo posla će biti zavšen u septembru, a kraj rekonstrukcije se očekuje u aprilu 2019. godine. Na Zlatiboru će biti završen Omladinsko kulturni centar koji će upotpuniti turističku ponudu, jer će imati bioskop, sale za pozorišne predstave, biblioteku, galerije i konferencijske sale.

– Na Kopaoniku se gradi višespratna garaža sa heliodromom, a vrednost tog projekta je 385 miliona dinara, od čega ministarstvo daje 100 miliona. Pokušavamo i da revitalizujemo Palić, kako bismo iskoristili njegove turističke potencijale, a u Soko banji će biti izgrađena najmodernija letnja pozornica u Srbiji – najavio je ministar.

Gradski menadžer Goran Vesić je izjavio je da je za proslavu Nove godine u Beograd došlo skoro 130.000 turista, zbog čega će grad, samo od novogodišnjih praznika, zaraditi između 24 i 30 miliona eura, prenose mediji.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор