Tesla i Porsche odmeravaju snage na stazi Nirburgring

Na čuvenoj nemačkoj moto stazi Nirburgring kompanija Tesla već uveliko testira prototip svog Modela S sa oznakom “Plaid”, a on bi uskoro mogao da nadmaši najbolje vreme postignuto među serijskim električnim automobilima, koje je nedavno na ovoj stazi postavio Porsche Taycan.

Naime, Porsche Taycan Turbo je u avgustu obišao krug na Nirburgringu za 7 minuta i 42 sekunde, postaviviši rekord staze kada je reč o komercijalnim električnim automobilima. Ovaj rekord bi, međutim, mogao biti kratkog veka, budući da Tesla na ovoj stazi već uveliko testira svoju modifikovanu električnu limuzinu sa čak tri elektromotora. Probna verzija Modela S trebalo bi da se nađe na tržištu već naredne godine, čime bi “Plaid” i zvanično postao produkcijski automobil, najavio je tvorac Tesle Ilon Mask.

Testiranje Modela S na Nirburgringu je ušlo u drugu sedmicu, a jedan od brojnih paparaca, koji sve to budno prate, tvrdi da je merio vreme i da je Teslina limuzina već nadmašila Taycan. Kako navodi, Model S je u najbržem krugu stazu prešao za svega 7 minuta i 23 sekunde, što je za čak 20-ak sekundi bolje vreme od sadašnjeg rekorda, prenosi b92.

U iščekivanju saopštenja Tesle, treba napomenuti da je u pitanju prototip Modela S, sa novim aerodinamičkim dodacima, spuštenim oslanjanjem i unapređenim kočnicama, koji je bitno izmenjen u odnosu na serijsku verziju. Takođe, gledano sa druge strane, Porsche je najbolje vreme postigao sa varijantom Taycan Turbo, mada na raspolaganju ima i snažniju Turbo S verziju, što mu ostavlja otvorenu mogućnost da popravi svoj najbolji rezultat na stazi Nirburgring.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор