Trgovinska razmena sa Nemačkom preko pet mlrd. €

Ukoliko se nastavi trend koji se beleži od početka godine, spoljnotrgovinska razmena sa Nemačkom će u 2019. preći pet milijardi eura, kaže direktorka sektora za međunarodne ekonomske odnose Privredne komore Srbije (PKS) Jelena Jovanović.

Ona je navela da razmena sa Nemačkom u poslednjih pet godina raste za šest do sedam procenata na godišnjem nivou, a u prvih šest meseci ove godine je u odnosu na isti period prošle godine porasla za 4,3 posto, prenosi agencija Tanjug.

– To znači da smo u prvih šest meseci ove godine izvezli više od milijardu eura, a uvezli 1,46 milijardi eura. Ako se bude nastavio trend ove godine ćemo po prvi put preći pet milijardi evra spoljnotrgovinske razmene – rekla je Jovanović.

Kako je podsetila, vrednost spoljnotrgovinske razmene Srbije i Nemačke u prošloj godini je iznosila 4,88 mliijardi eura, a ova zemlja je na četvrtom mestu po direktnim stranim investicijama u Srbiji, sa više od 50.000 otvorenih radnih mesta.

– Naše visoko tehnološke kompanije sve više sarađuju sa nemačkim, koje su prepoznate u Evropi po „brendiranju“ visoke tehnologije u industriju 4.0 i upotrebi novih tehnologija u proizvodnim procesima. One donose nove trendove, a naše kompanije stiču uskisva na najnovijim tehnologijama – istakla je Jovanović i dodala da su nemačke kompanije od 2010. godine do 2018. godine u poslovanje u Srbiji investirale 1,48 milijarde eura.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор