U Vranje, umesto Geoksa, stiže nemački Haix

Na nekoliko lokacija u Vranju pojavili su se bilbordi nemačke kompanije Haix sa pozivom građanima tog grada da se prijave za posao u obućarskoj proizvodnji, pa se pretpostavlja da je u pitanju kompanija koja dolazi na mesto propalog Geoksa.

Naime, nakon zatvaranja italijanske fabrike Geox i otpuštanja radnika, već u februaru u Vranje stiže daleko solidniji nemački investitor koji će za godinu dana zaposliti oko 1.000 radnika, najavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić krajem prošle godine, ne otkrivajući detalje o kojoj se kompaniji radi i čime se bavi, prenose Južne vesti.

Sada se sa novih bilborda u Vranju građani pozivaju da „postanu deo porodice“ i pridruže se proizvodnom timu kompanija Haix, koja će proizvoditi obuću za vojsku, policiju i vatrogasce. Svi zainteresovani Vranjanci mogu da se prijave na adresu „Haix oprema d.o.o Bunuševac bb“, međutim, nema nikakvih informacija o poslovima za koje se treba prijaviti. Prema saznanjima lokalnih medija, otvorene su sve pozicije na krojenju, pripremi i šivenju.

Prema podacima sa sajta kompanije Haix, firma je osnovana 1948. godine u bavarskom gradu Majnburgu i trenutno ima više od 1.700 zaposlenih. Nemačka kompanija u regionu posluje jedino u Hrvatskoj, u mestu Mala Subotica od 2009. godine, gde zapošljava oko 1.300 radnika.

Na američkom tržištu Haix je zastupljen od 2003. godine, a HTZ opremu, odnosno obuću za vojsku, policiju, vatrogasce i ostale specijalizovane službe šalju za Veliku Britaniju, Saudijsku Arabiju, Finsku, Dansku, Holandiju, Kuvajt, Švedsku, SAD, Nemačku. Na sajtu kompanije piše i da u proizvodnji koriste samo kožu koja je proizvedena u specijalnim uslovima u Nemačkoj.

Podsetimo, oko 1.000 radnika vranjskog Geoksa je početkom avgusta ostalo bez posla, a rešenja za većinu njih i dalje nema. Poslednje obećanje predsednika Vučića bilo je da će njih 350 do kraja godine dobiti posao u turskoj kompaniji Teklas, u kojoj trenutno radi oko 1.200 radnika, od kojih je oko 300 iz Vranja, sa prosečnom zaradom oko 50.000 dinara.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор