U Srbiji 2021. prodaja automobila porasla za 16%

U Srbiji je u 2021. godini prodato 30.416 novih automobila, što u odnosu na 2020. predstavlja povećenje od 16 posto, naveo je Milan Belin, predsednik Srpske asocijacije uvoznika vozila i delova, a prenosi agencija Tanjug.

– Protekla godina je bila vrlo izazovna kada je u pitanju prodaja novih automobila u Srbiji, ali je situacija slična i na globalnom nivou. Prodato je oko 4.000 novih vozila više nego 2020, a rezultati bi bili bolji da pored pandemije, nije bilo problema i sa nestašicom vozila na tržištu – rekao je Belin i objasnio da je tržiste u Srbiji bazirano na ceni i da domaći kupci biraju atomobile prema mogućnostima, a ne prema potrebama.

Kada je reč o najpopularnijim automobilima na srpskom tržištu, Belin kaže da su protekle godine najtraženiji bili Fiat i Škoda, zatim Renault, Toyotu i Volkswagen, dok je na šestom mestu po tražnji bila Dacia, dok su premijum brendovi Mercedes, Audi i BMW imali svoju stalnu kljijentelu.

– Premijum automobili beleže vrlo korektan nivo prodaje, koji je na istom nivou poslednjih desetak godina. Tokom protekle godine prodato je oko 1.200 Mercedes automobila, oko 600 Audija i 250 Land Rovera, dok se za BMW odlučilo oko 800 kupaca – rekao je Belin.

Kada je reč o električnim automobilima i hibridima, on je podsetio da je ove godine, kao i prethodne, država obezbedila subvencije za njihovu kupovinu. Prema njegovim rečima, subvencija je pomogla prodaju hibrida, ali se interesovanje građana za električne automobile nije povećalo.

– Cena je jedan od glavnih uzroka zbog kog se električni automobili slabije prodaju, a problem je i sa infrastrukturom i nedovoljnim brojem punjača. Iako su vozila na struju budućnost, u Srbiji ih je u toku protekle godine registrovano ukupno oko 50, od čega su većinu kupile velike kompanije koje se bave ekološkim pitanjima ili su služila kao test vozila u firmama koje se bave prodajom takvih automobila – naveo je predsednik Srpske asocijacije uvoznika vozila i delova.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор