U Topolu stiže nemački proizvođač industrijskih robota

Prema najavama Dragana Jovanovića, člana opštinskog veća Topole, nemačka kompanija „Groschopp“ će u selu Žabare otvoriti fabriku za proizvodnju elektromotora i industrijskih robota.

On je precizirao da je dogovoreno da nemačka kompanija otvori ćerku firmu, investicija će iznositi više miliona eura, a fabrika će zaposliti veliki broj radnika i muškog i ženskog pola, kako srednjeobrazovanih, tako i visokoobrazovanih.

– U kompaniji je u toku izrada projekta, pa kada bude završena izaći će se sa tačnim ciframa, što očekujemo da će biti do kraja januara. Nemački partner će u zakup uzeti postojeći prostor u selu Žabare, koji je sada ruiniran i ne koristi se. Opština će se obavezati da će tokom 2022. godine prodati celokupni objekat po tržišnoj ceni nemačkom partneru – objasnio je Jovanović, a prenosi agencija Beta.

Kako je precizirao, u delu tog objekta sada su škola i odeljenje predškolske ustanove, a nemački partner će se obavezati da će u roku od godinu dana sagraditi novu školu na zemljištu koje će Opština opredeliti u dogovoru sa mesnom zajednicom.

– Tek tada će se postojeće istureno odeljenje škole Karađorđe preseliti u nov prostor, a novi vlasnici će ući u taj deo objekta. Nova škola će biti moderna i šireg kapaciteta, jer će u perspektivi u nju ići i deca radnika koji budu došli i Topolu da rade u novoj fabrici, s obzirom na to da Topola nema u ovom trenutku dovoljno kvalifikovane radne snage koja može zadovoljiti potrebe takve fabrike – istakao je Jovanović.

Kako je naglasio, ponosan je što ceo taj posao Opština radi sama, bez ikakve pomoći države ili bilo koga drugog. On je najavio da će posle Božića održati sastanke sa meštanima sela Žabare kako bi ih upoznao sa planovima i kako bi odredili gde će biti parcela za novu školu u kojoj će se nalaziti i deo predškolske ustanove i prostor za mesnu kancelariju.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор