Srbija pomaže nemački Hansgrohe sa 15,5 mil. €

Prema najavama iz kompanije, nemački Hansgrohe će do kraja 2027. godine uložiti u izgradnju fabrike i poslovanje u Valjevu najmanje 85 miliona eura, od čega će minimum četvrtina biti iz sopstvenih sredstava.

Komisija za kontrolu državne pomoći Republike Srbije je ocenila da je u skladu sa zakonom podsticaj od 15,5 miliona eura, koliko će kompanija Hansgrohe dobiti za izgradnju fabričkog pogona za proizvodnju i montažu slavina, delova slavina i sanitarnih proizvoda u Valjevu, prenosi agencija Tanjug.

U dokumentu koji je objavila Komisija se navodi da je korisnik državne pomoći beogradska kompanija Hansgrohe, koju je početkom septembra ove godine osnovao nemački Hansgrohe International GmbH. Takođe se navodi i da će, sprovođenjem investicije u Valjevu, do kraja 2028. godine biti zaposleno najmanje 1.000 novih radnika na neodređeno vreme.

Državni podsticaj Srbije u visini 18,24 posto opravdanih troškova ulaganja biće isplaćen nemačkom investitoru u sedam tranši počev od 2022. do 2028. godine. Sa druge strane, nemačka kompanija se obavezala da pet godina nakon završetka investicije broj zaposlenih u Valjevu ne smanjuje ispod 1.000.

Matična Hansgrohe grupacija, koja je uglavnom fokusirana na nemačko tržište, u prošloj godini je zapošljavala ukupno 4.933 radnika, a ostvarila je prihod u iznosu od 175,5 miliona eura.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор