Nemački Bojsen otvorio u Subotici fabriku auspuha

Nemačka kompanija Boysen Abgassysteme juče je u Industrijskoj zoni Subotice otvorila fabriku za proizvodnju auspuha, vrednu 65 miliona eura. Fabrika, u kojoj će biti zaposleno oko 500 ljudi, prostire se na 10 hektara gradskog zemljišta koje je investitoru ustupljeno bez naknade.

Za izgradnju fabrike, Srbija je nemačkom investitoru dodelila subvenciju od četiri miliona eura, a on se obavezao da će do kraja 2023. godine zaposliti najmanje 400 radnika na neodređeno vreme, kojima će osnovna zarada biti najmanje 20 procenata veća od minimalne zarade u našoj zemlji.

Inače, nemački Bojsen je svetski lider u proizvodnji izduvnih sistema za automobilsku industriju, koji zajedno sa više od 12 zavisnih društava poseduje fabrike u Nemačkoj, Kini, Južnoafričkoj Republici i Indiji.

– Imamo 25 pogodna širom sveta, a ove godine ćemo imati promet od 2,6 milijardi eura. Ovde u Subotici je najveći proizvodni pogon naše grupacije realizovan u inostranstvu i jedan od najmodernijih u Evropi. Ulaganja će do kraja godine dostići 70 miliona eura, inicijalno je zaposleno 80 radnika, a u naredne tri godine ponudićemo atraktivna radna mesta za 500 zaposlenih – rekao je predsednik Grupacije Boysen Abgassysteme Rolf Ditel Gajzel i najavio da se naredne godine u fabrici u Subotici očekuje promet od skoro 100 miliona eura, a u 2023. čak 160 miliona eura.

Prema rečima ambasadora Nemačke u Srbiji Tomasa Šiba, nova fabrika u Subotici je još jedan uzorni projekat nekog nemačkog investitora i simbol izuzetnih ekonomskih odnosa dve zemlje. Kako je istakao, nemačka preduzeća su sve aktivnija u Srbiji, investicije su od 2000. godine premašile 3,5 milijardi eura, a nemačka preduzeća su kreirala na desetine hiljada radnih mesta.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор