Nemački FTS otvorio fabriku u Priboju

U Priboju je juče svečano otvorena nova fabrika nemačke kompanije „Fluid tehnolodži sistems“ (FTS), u kojoj će 160 već angazovanih radnika proizvoditi automobilske komponente za najpoznatije svetske proizvođače vozila.

Izgradnja fabrike, koja je ogranak nemačkog AFT Holdinga, trajala je godinu dana, u nju je nemački investitor uložio šest miliona eura, a grad i država su investiciju pomogli kroz infrastrukturno opremanje.

Direktorka kompanije Selma Rustanović je istakla da AFT holding proizvodi autokomponente za „BMW, „audi“ i „folksvagen“, a izvozi na mnoga tržišta od kojih su u glavna SAD i Kina. Ona je najavila da će u fabričkoj hali u Priboju, veličine 6,3 hiljade kvadratnih metara, do kraja godine raditi 250 Pribojaca, kao i da je cilj zapošljavanje ukupno 400 ljudi.

– FTS će nastaviiti razvoj izgradnjom razvojnog centra u Priboju. Ostvarili smo i dobru saradnju sa pribojskom srednjom školom, kao i sa visokom školom, kako bi stručno znanje vodilo mlade ljude do konkretnog zaposlenja. Hvala državi Srbiji i lokalnoj samoupravi što su pomogli ovu investiciju, jer se tako rešava veliki problem nezaposlenosti u Priboju – rekla je Rustanovićeva i istakla da je među zaposlenima 70 procenata žena.

Prema rečima predsednika Opštine Priboj, Lazara Rvovića, Priboj je bio u teškoj situaciji 2013. godine, ali je situacija sada drugačija, budući da je FTS šesta fabrika koja je stigla u grad na Limu, kao i da je u njima otvoreno ukupno 538 radnih mesta. On je ocenio da se napredak Priboja sada teško može zaustaviti, s obzirom na to da su najavljene još dve nove investicije koje će obezbediti novih 140 radnih mesta. Kako je istakao, problemi Priboja su sada aerodrom Ponikve, izgradnja autoputa ka Sarajevu i rekonstrukcije pruge Beograd – Bar.

Osnivač i vlasnik Dirk Kramer je objasnio da je AFT Holding preduzeće srednje veličine, koje su pre 11 godina osnovala dva čoveka u garaži, a danas zapošljava više od 1.000 ljudi u više firmi. On je pojasnio da kompanija proizvodi delove za transport fluida, odnosno medija, u automobilima, kao i da se radi o kompaniji koja voli da razvija inovativne proizvode i inovativne koncepcije proizvodnje.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор