Nemačka ulaže u Kovaks 100 mil. € i donira vakcine siromašnima

Kako je najavila nemačka kancelarka Angela Merkel, ta zemlja će izdvojiti dodatnih 100 miliona eura za globalnu inicijativu “Kovaks”, a siromašnijim državama će do kraja godine donirati 30 miliona doza vakcina.

Na Globalnom zdravstvenom samitu G20, nemačka kancelarka je pozvala i druge članice Evropske unije da slede primer njene zemlje u doniranju preostale vakcine državama koje ih nemaju dovoljno.

– Želimo da ojačamo ulogu Svetske zdravstvene organizacije – poručila je Merkelova na konferenciji za novinare i najavila novi samit lidera G20 narednih dana, prenosi agencija Rojters.

Inače, cilj globalne inicijative Kovaks jeste da sve zemlje članice, trenutno ih je 189, ravnomerno u istom trenutku dobiju vakcine. Prema planu, tokom prvih meseci naredne godine biće obezđeno pola milijarde doza vakcina, što bi bilo dovoljno za vakcinaciju tri posto stanovništva, odnosno najugroženijih građana, pre svega medicinskih radnika.

S obzirom na to da je cilj Kovaksa da kroz realizaciju programa pokrije 20 posto populacije u zemljama članicama, preostale doze vakcina bi, prema planu, trebalo da budu dostupne do kraja sledeće godine.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор