Nemačka instalira 1.000 brzih punionica za elektromobile

Nemačka će do 2023. godine instalirati javnu mrežu od 1.000 super brzih stanica za punjenje električnih vozila, opremljenih punjačima velike snage, veće od 150 kilovata, koji će baterije puniti za svega nekoliko minuta.

Brzo punjenje se smatra presudnim faktorom u korišćenju električnih vozila na dugim relacijama. Prema podacima ministarstva saobraćaja, Nemačka za sada ima oko 800 punktova za punjenje električnih vozila jačine preko 150 kilovata, što je svega oko 2,4 posto udela u ukupnom broju javnih punionica.

Budući da nemačko tržište automobila već mesecima beleži skok prodaje električnih vozila, Savezna država će posao izgradnje električnih punionica poveriti privatnim firmama, a tenderi na evropskom nivou bi trebalo da budu objavljeni ovog leta.

Inače, broj novoregistrovanih potpuno električnih i hibridnih vozila u Nemačkoj se u aprilu povećao za gotovo 400 procenata u odnosu na prošlu godinu, dostigavši cifru od 50.800 takvih vozila, čiji je udeo u ukupnom tržištu22 posto.

Nekoliko velikih svetskih proizvođača vozila, BMW, Mercedes, Ford, Volkswagen i Hjundai, osnovalo je 2017. godine firmu Ajoniti (Ionity) sa sedištem u Minhenu, čiji je cilj normalizacija upotrebe električnih vozila za duge relacije.

Ova zajednička kompanija je krajem 2020. godine instalirala u Evropi mrežu od 300 električnih stanica za punjenje, opremljenih sa ukupno 1.200 pojedinačnih punjača za punjenje vozila strujom.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор