Nemačka već naručuje vakcine za sledeću godinu

Nemačka vlada već sada naurčuje vakcine za sledeću godinu u slučaju da građanima bude trebalo još doza za imunizaciju protiv korona virusa, saopštio je ministar zdravlja te zemlje Jens Špan.

On je na onlajn konferenciji branio pred forumom zdravstvenih radnika napredak postignut u nabavci vakcina, izvestivši da je prvu dozu vakcine već primilo 2,3 miliona građana, od ukupno 83 miliona stanovnika Nemačke, prenosi agencija Rojters.

– Mi sad zapravo naručujemo nove vakcine za 2022. godinu, kako bismo bar nešto imali pri ruci. Iako trenutno niko ne zna da li će Nemačkoj biti potrebne dodatne količine, vakcine ćemo naručiti kao meru opreza čim proizvodni kapaciteti budu prošireni. Ako nam ne budu bile potrebne, u redu, ali ako nam zatrebaju, biće nam dostupne – objasnio je Špan.

Neki pokrajinski premijeri su se pridružili kritikama na račun savezne vlade uoči današnjeg sastanka nove radne grupe za korona virus. Naime, danas će se za istim stolom okupiti nacionalni i regionalni predstvanici zaduženi za dogovor sa farmaceutskim kompanijama i predstavnicima Evropske unije oko dalje nabavke vakcina.

S tim u vezi, bavarski premijer Markus Zeder je predložio nova pravila koja državi omogućavaju da ima veća ovlašćenja u usmeravanju zaliha vakcina prema onima kojima je najpotrebnija. On je pozvao vladu da razmotri mogućnost odobravanja kineske i ruske vakcine za upotrebu u Evropi.

Evropske vlade su poslednjih dana na udaru kritika zbog spore nabavke vakcina, jer su proizvođači AstraZeneka, Fajzer i Moderna najavili da će smanjiti isporuke dogovorenih doza upravo u trenutku kada se očekivalo da će oni zapravo povećati proizvodnju vakcina, pa mnoge evropske zemlje sa zavišću prate uspešno ubrzano masovno vakcinisanje koje se sprovodi u Velikoj Britaniji, Izraelu i SAD, navodi britanska agencija.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор