Šef nemačkog finansijskog regulatora smenjen zbog Vajerkarda

Čelnik nemačke agencije za finansijski nadzor BaFin, Feliks Hufeld, napustiće tu poziciju suočen sa pritiscima jer nije uočio malverzacije kompanije za platne transakcije Vajerkard, koje je ona sprovodila pre nego što je propala.

„Skandal Vajerkard je pokazao da je nemačkoj finansijskoj superviziji potrebna reorganizacija. Odluka o zameni Hufelda je sporazumna i prethodi predstavljanju rezultata analize Ministarstva o restrukturiranju Agencije, koje će biti organizovano sledeće sedmice“, navodi se u saopštenju Ministarstva finansija, a prenosi agencija Rojters.

Na ovaj način Ministarstvo je priznalo postojanje problema u nemačkom nadzoru nad kompanijom Vajerkard koja je svoje poslovanje počela obradom kartičnih plaćanja za kockanje i pornografiju, da bi na kraju postala „fintek“ zvezda koja je izazvala najveću finasijsku aferu u ovoj zemlji, podseća britanska agencija.

Zahtevi za ostavku Hufelda eskalirali su u četvrtak nakon što je BaFin prijavio jednog od svojih zaposlenih državnim tužiocima zbog sumnje za insajdersko trgovanje povezano sa kompanijom Vajerkard neposredno pre njene propasti.

U saopštenju ministarstva Hufeld je poručio da je značaj i relevantnost BaFina porasla tokom njegovih šest godina na funkciji predsednika Agencije. Poželevši sreću svom nasledniku, on je rekao da su sada pred agencijom drugi zadaci koje treba rešavati. Međutim, zvanično još uvek nije objavljeno ko će biti novi šef Agencije.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор