Frank Aletter izabran za novog direktora AHK Srbije

Frank Aleter je imenovan na mesto direktora i izvršnog člana Upravnog odbora Nemačko-srpske privredne komore (AHK Srbije) počev od 1. februara 2021. godine, umesto dosadašnjeg direktora Martina Knapa koji je ovu funkciju obavljao unazad pet godina, od zvaničnog osnivanja Komore.

Frank Aleter je više od deset godina radio na različitim pozicijama u sistemu nemačkih spoljno-trgovinskih i industrijskih komora koje imaju 140 kancelarija u 92 zemlje širom sveta. Od 2008. je bio zamenik direktora Južnoafričko-nemačke privredne komore (AHK Južna Afrika), gde se bavio razvojem poslovanja i savetovanjem nemačkih i evropskih kompanija o mogućnostima i strategijama ulaska na tržište Južnoafričke Republike.

U svojoj poslovnoj karijeri Frank je bio i zamenik direktora Holandsko-nemačke privredne komore i rukovodilac Sektora za koordinaciju AHK predstavništva u inostranstvu u Nemačkoj privrednoj komori sa sedištem u Berlinu. Magistrirao je pravo na Univerzitetu Vitvatersrand u Johanesburgu sa specijalizacijom iz oblasti privrednog prava.

Nemački investitori u Srbiji, koje je tada zastupala Delegacija nemačke privrede u Srbiji i Nemačko-srpsko privredno udruženje, a danas AHK Srbija, ove godine proslavljaju 20 godina rada u našoj zemlji.

– Veliko mi je zadovoljstvo da mogu da započnem novu fazu u profesionalnoj karijeri upravo u Srbiji, gde predstavnišvo nemačkih spoljno-trgovinskih i industrijskih komora (AHK) ove godine slavi 20 godina postojanja, a naša komora u aprilu obeležava pet godina od svog zvaničnog osnivanja – rekao je Aleter.

On je istakao dsa duga tradicija postojanja i održivo poslovanje čine AHK stabilnim partnerom Srbije u čijem fokusu je uvek bilo unapređenje bilateralnih privrednih odnosa dve zemlje. Kako je rekao, raduje ga ukazana prilika i mogućnost da prenese znanje i iskustvo koje je stekao na prethodnim pozicijama i doprinese budućem radu i aktivnostima Komore.

– Aktivnosti Komore biće usmerene na savetodavnu i institucionalnu podršku, usku saradnju sa partnerskim organizacijama poput Ambasade SR Nemačke u Srbiji, Nemačke organizacije za međunardonu saradnju (GIZ), Privredne komore Srbije, bilateralnih komora u Srbiji, nemačkih fondacija i drugih, kao i na niz informativnih i networking događaja u cilju što bolje informisanosti, edukacije i prevazilaženja barijera i teškoća u poslovanju izazvanih pandemijom korona virusa – poručio je Aleter i dodao da su prognoze za ovu godinu ohrabrujuće, uprkos posledicama pandemije na privredu.

Novi direktor AHK Srbije takođe kaže i da mnogo nemačkih kompanija razmišlja o dolasku u Srbiju u okviru strategije obezbeđivanja dobavljača na bližim destinacijama (nearshoring) umesto dalekim na istoku. Kako je naglasio, Komora će ih svakako podržati i kroz projekat „Nemačka inicijativa za pronalaženje dobavljača u Zemljama Zapadnog Balkana“ koji će se ovegodine realizovati sedmu godinu zaredom.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор