U Srbiji prestalo sa radom oko 200 turističkih agencija

Zbog ekonomske krize izazvane pandemijom korona virusa u Srbiji je ugašeno oko 200 turističkih agencija, upozoravaju iz Udruženja turističkih agencija Srbije (UTAS) i prognoziraju da će se taj broj povećavati jer, kako kažu, Ministarstvo finansija i dalje izbegava da im pomogne iako spadaju u delatnosti sa najvećim gubicima.

Udruženje je podsetilo da zamenska putovanja i povraćaj novca putnicima zavise od opstanka turističkih agencija i da je zato još važnije da one dobiju bespovratna sredstva kako bi očuvale svoje poslovanje, prenosi agencija Beta.

„Ne razumemo zašto država izbegava da pomogne onima koji beleže gubitke veće od 90 posto, a od kojih zavisi i povraćaj novca građanima Srbije koji su uplatili putovanja pre početka krize“, navodi se u saopštenju Udruženja.

Kako pokazuju podaci Agencije za privredne registre, od 15. marta 2020. godine izbrisane su 94 agencije, od čega 20 organizatora putovanja, a poslovanje je prekinulo i 105 privrednih subjekata, među kojima i 10 organizatora putovanja.

„Očekujemo da se problemi povećaju u februaru kada stiže plaćanje odloženih poreza i doprinosa koje agencije ne mogu da plate jer ne rade već skoro godinu dana. Ponovo apelujemo da se ovaj dug otpiše, da se dodeli jednokratna pomoć kao i drugim ugroženim kategorijama, te da se ubrza odobravanje kredita iz Fonda za razvoj čije sednice ponovo stagniraju“, ističe se u saopštenju UTAS-a.

U udruženju imaju samo reči hvale za mere kojima je država pomogla gradskim hotelima, kao i za najavljene subvencije za prevoznike, čije je poslovanje takođe izrazito ugroženo, ali očekuju da se uvaže i njihovi argumenti koji su, kako kažu, bazirani na bilansima i činjenicama o gubicima.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор