Turističke agencije u Nemačkoj na gubitku 11 mlrd. €

Zbog odluke vlade o produženju upozorenja na putovanja do 14. juna i otkazivanja nekoliko miliona aranžmana, turističke agencije u Nemačkoj se suočavaju sa ogromnim gubicima, a dve trećine njih je već pred stečajem.

Prema procenama Udruženja nemačkih turističkih agencija (DRV), turistička preduzeća će, nakon produženja upozorenja na putovanja, do kraja juna izgubiti 11 milijardi eura obrta. Uz to, kako kaže predsednik DRV Norbert Fibig, agencije su suočene i sa ogromnim teretom povraćaja novca od već uplaćenih aranžmana, prenosi agencija Tanjug.

Fibig ističe da je egzistencija turističkih agencija trenutno ugrožena, jer je na osnovu državnih mera došlo do potpune obustave njihovog poslovanja, a nema ni izgleda za da će se stanje popraviti u skorije vreme. On je upozorio da su dve od tri agencije već neposredno ugrožene od nesolventnosti, zbog čega smatra da im je neophodan hitan program pomoći u vidu bespovratnih sredstava.

Zbog rizika od širenja pandemije korona virusa, nemačka vlada je prošle nedelje produžila do 14. juna upozorenje koje se tiče putovanja po celom svetu, budući da se u redovnoj situaciji dve trećine od više od 70 miliona putovanja koje Nemci planiraju tokom godine, tiču stranih destinacija.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор