Adidas, Puma i H&M neće da plaćaju rentu za prodavnice

Nemački proizvođač sportske opreme Adidas prvi je objavio da neće da plaća kiriju za prostorije koje je iznajmljuje u Nemačkoj, a u iskazivanju nesolidarnosti u sred krize usled pandemije korona virusa pridružili su mu se i drugi veliki koncerni kao što su Dajhman i H&M.

Dok vlade širom sveta i ministi EU razmatraju uvođenje državnih mera za pomoć privredi, veliki i najbogatiji svetski koncerni dali su sebi za pravo da sami odlučuju da li će plaćati svoje obaveze ili ne. Zbog ovakve situacije nemački ministar saobraćaja Andreas Šojer oštro je kritikovao Adidas, prenosi agencija Tanjug.

– Veoma sam razočaran Adidasom, a ovakva najava preduzeća potpuno je neprihvatljiva poruka. Veoma sam razočaran jer je Adidas naparavio velike profite. Tu se ne radi samo o velikim kompanijama koje im izdaju prostor, već su tu i brojni mali, kao i fizička lica, koji iznajmljuju svoj prostor ovom koncernu, a koji će sada ostati bez prihoda. Ovakvo delovanje koncerna predstavlja nesolidarno ponašanje – izjavio je Šojer za dnevnik Bild i dodao da vlada upućuje poruke građanima da budu razumni, ali to zahteva i da veliki koncerni budu razumni.

Ovim povodom je nemačka ministarka pravosuđa Kristine Lambreht poručila da je neprihvatljivo i potpuno neprimereno da finansijski snažna preduzeća jednostavno odluče da ne plaćaju kirije. Ona je ukazala je da zakon o pomoći u korona krizi ne pruža osnovu za tako nešto i da i dalje važi da zakupac mora da plaća kiriju, pa ukoliko kompanija zbog krize ima probleme sa plaćanjem, može samo da traži da joj se na ograničeno vreme ne raskine ugovor.

Nakon što je, usled mera preduzetih kako bi se smanjilo širenje korona virusa, bio prinuđen da zatvori svoje prodavnice, Adidas je samovoljno odlučio da od aprila ne plaća rente za iznajmljene nekretnine. Nakon toga i Dajhman, koji ima 1.500 radnji, najavio je da će isto postupiti, a sada su im se pridružili i Puma i H&M koji je već obustavio plaćanje kirije za svojih 460 prodavnica u Nemačkoj.

U Dajhmanu kažu da se radi se o preventivnoj meri kako bi se osigurala ekonomska sposobnost delovanja kompanije, dok je H&M vlasnike iznajmljenih lokala obavestio o svojoj odluci poručivši im da se nada da će biti pronađeno rešenje prihvatljivo za obe strane. Međutim, na društvenim mrežama istovremeno su se već pojavili pozivi na bojkot Adidasa, koji su naišli na brojnu podršku.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор