Adidas i Puma apeluju na Trampa da ukine carine na patike

Vodeći svetski proizvođači sportske opreme, nemački Adidas i Puma, američki Najki i Stiv Maden, kao i njihovi distributeri, apelovali su na američkog predsednika Donalda Trampa da skine obuću sa spiska proizvoda iz Kine, koji bi bili na udaru novih carina.

Naime, američki predsednik je 13. maja naložio svojoj administraciji da pokrene proceduru za povećanje carinskih dažbina na gotovo sav uvoz iz Kine, prenosi agencija Tanjug.

“Predlog za dodatne carine od 25 posto na obuću bio bi katastrofalan za naše potrošače, preduzeća i ukupnu američu privredu”, navodi se u pismu Trampu i dodaje da će dodatne carine na uvezenu robu bez sumnje plaćati američki potrošači, kao i da će one negativno uticati na domaćinstva sa manjim primanjima.

Američke carine na robu iz Kine, vrednu 200 milijardi dolara, nedavno su povećane sa deset na 25 procenata, što je nova eskalacija u trgovinskom ratu između Vašingtona i Pekinga. Uz to, Tramp je naložio i pokretanje procedure za uvođenje carina na preostale kineske proizvode, vredne još oko 300 milijardi dolara.

Ukoliko ovaj predsednikov nalog bude odobren, nove carine će stupiti na snagu u narednih nekoliko meseci, čime se nastavlja stezanje ekonomskog obruča oko Kine koja je već uveliko na udaru američkih protekcionističkih državnih mera.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор