Šteta po srpski turizam oko 300 miliona eura

Iako još uvek nema zvaničnih podataka, očekuje se da će šteta u domaćem turizmu nastala zbog krize izazvane virusnom pandemijom dostići 300 miliona eura, izjavio je ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić.

– Precizniji podaci o gubicima znaće se tek na kraju godine. Hotelijeri procenjuju da će samo oni izgubiti 230 miliona eura zbog otkazanih rezervacija, a agencije tvrde da će imati gubitke između 50 i 70 miliona eura – rekao je srpski ministar turizma i dodao da zbog jaka prva tri meseca u ovoj godini Srbija ima samo osam posto manje dolazaka turista u odnosu na isti period prošle godine, prenosi agencija Tanjug.

On je naveo da je od 123.000 uplaćenih aranžmana koji su trebali da se realizuju u periodu trajanja izolacije i zabrane kretanja, 98.000 rešeno tako što su neki dobili novac nazad, a neki prihvatili zamensko putovanje.

– Za građane koji su uplatili aranžmane, a ne mogu da ih iskoriste, uredbom vlade regulisan je povraćaj novca ili zamensko putovanje. To znači da ako sam ja uplatio neki aranžman, mogu da dođem i tražim da ga iskoristim u istoj vrednosti na istoj ili nekoj drugoj destinaciji, ali u drugom vremenskom periodu, sve do 31. decembra ove godine. Ukoliko neko to ne želi, agencija je dužna da mu vrati novac 14 dana posle 31. decembra – objasnio je Ljajić.

Ministar je najavio i da će se Srbija u narednom periodu fokusirati na domaće turiste i goste iz regiona, kao i da će od 15. maja krenuti kampanja za kinesko tržište preko Alibabine veb platforme Fligi.

– Preko te platforme obratićemo se kineskim turistima i pozvati ih da posete neku destinaciju u Srbiji. Zauzimamo što bolji start da kineskim turistima približimo potencijal Srbije, s obzirom na to da smo imali ogroman rast dolazaka kineskih tursta – rekao je on.

Što se tiče održavanja velikih manifestacija u našoj zemlji, Lajić je rekao da su u kontaktu sa organizatorima koji se i dalje pripremaju za održavanje manifestacija, paralelno kako se prati epidemiološka situacija od koje zavisi da li će biti otkazivanja i prolongiranja datuma. Kako je istakao, za Srbiju bi bilo turistički bitno da se one održe, ali ne po cenu zdravlja.

Ministar turizma je ovom prilikom još jednom podsetio da na turističke vaučere za subvencionisani odmor u Srbiji imaju pravo penzioneri, nezaposleni, registrovana poljoprivredna gazdinstva i zaposleni za koje je, kako je rekao, limit bio plata od 60.000 dinara, ali je sada pomeren na 70.000.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор