Treći srpski aerodrom otvoren kod Kraljeva

Juče je u Lađevcima kod Kraljeva otvoren Aerodrom Morava, treća međunarodna vazdušna luka u Srbiji, odakle će prve avio-linije početi da saobraćaju po zimskom redu letenja.

Prema rečima Mihajla Zdravkovića, direktora preduzeća „Aerodromi Srbije“, novi aerodrom trenutno ima 37 zaposlenih koji će morati da prođu određenu proceduru i obuku neophodnu za obavljanje poslova u vazduhoplovstvu, a dok te obuke ne završe, paralelno će raditi zajedno sa kolegama sa niškog aerodroma.

– Sledeći korak je otvaranje aerodroma prema kompanijama, pa očekujemo da će prve linije biti u zimskom redu letenja. Na Aerodromu Morava se u ovom trenutku mogu očekivati regionalne linije sa manjim vazduhoplovima koji uglavnom imaju do 80 mesta – naveo je Zdravković i dodao da se u narednom periodu može očekivati i proširenje piste, ili izgradnja nove.

Da bi mogla da prihvati civilni saobraćaj, pista Aerodroma Morava je produžena za 65 metara, celokupna njena površina je presvučena novim asfaltom, kao i rulne staze koje vode do platforme, te je sada sve spremno i za vazdušni civilni kargo transport.

– Sledeća instanca je otvaranje aerodroma za kargo saobraćaj. On je moguć i u ovom trenutku, ali u ograničenim uslovima, zbog toga što je za smeštaj opreme neophodne za obavljanje civilnog vazdušnog saobraćaja potreban određeni prostor. U ovom trenutku mi nemamo drugog prostora, osim prostora za kargo, što je bio osnovni uslov za dobijanje dozvole za rad Aerodroma Morava – objasnio je Zdravković.

Prema najavama iz vrha vlasti, država Srbija će se u narednom periodu potruditi da realizuje ovakav projekat i na aerodromu Ponikve kod Užica, a u planu je i da grad Bor dobije svoju vazdušnu luku.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор