Srbija ukinula vanredno stanje

Nakon celodnevne rasprave Skupština Srbije je sinoć usvojila predlog vlade o ukidanju vanrednog stanja, za koji je glasalo 155 poslanika, a protiv nije bio ni jedan, dok je jedan poslanik bio uzdržan, a jedan nije glasao.

Poslanici su juče takođe usvojili i Zakon o važenju uredbi koje je Vlada Srbije, uz potpis predsednika Republike, donela tokom vanrednog stanja i koje je usvojila Narodna skupština. Ukinuto je 11 uredbi koje su važile u vreme vanrednog stanja, a koje se tiču organizacije rada, poreskih mera, načina zaduživanja, učešća u krivičnom postupku…

Ovo je bila druga sednica Skupštine Srbije od 15 marta, od kada je u zemlji uvedeno vanredno stanje zbog pandemije korona virusa. Kako je dogovoreno, i nakon ukidanja vanrednog stanja u Republici Srbiji, pojedine mere i dalje će ostati na snazi, kako bi se rizik od širenja infekcije sveo na minimum, prenose agencije.

Na jučerašnjoj sednici je takođe dogovoreno i da će nadležne izborne komisije 11. maja doneti rešenja o nastavku priprema za najavljene parlamentarne izbore. Skupština Srbije je ovu odluku potvrdila 29. aprila, kao i Zakon o potvrđivanju 12 uredbi usvojenih tokom vanrednog stanja, koje su se odnosile na vanredne mere uvedene zbog krize izazvane virusnom pandemijom.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор