Nemačka vakcina može da se čuva u kućnom frižideru

Vakcina protiv korona virusa nemačke biotehnološke kompanije KjurVak može bezbedno da se čuva do tri meseca u običnom frižideru, što je od velike pomoći u prevazilaženju logističkih prepreka u procesu distribucije, saopštila je kompanija, a prenosi Foks Njuz.

Kompanija je u svom saopštenju navela da je njen lek za vakcinu na bazi mRNK, CVnCoV, ostao stabilan u okviru definisanih specifikacija najmanje tri meseca kada se čuvao na temperaturi od pet stepeni Celzijusa, ali i do 24 sata na sobnoj temperaturi kao vakcina spremna za upotrebu.

– Transport i skladištenje vakcina koje zahtevaju postavljanje ultra niskih temperatura kako bi one bile stabilne, bila je tema intenzivnih rasprava i zabrinutosti u pogledu izvodljivosti, dodatnih troškova i rasipanja – kaže doktor Florijan fon der Mulbe iz kompanije KjurVak.

On je objasnio da je kompanija veoma ohrabrena odličnom stabilnošću ovog „kandidata“ za vakcinu protiv korona virusa kada se skladišti u standardnom frižideru, kao i sa primenom same vakcine na sobnoj temperaturi.

– Ova kompatibilnost potencijalno omogućava i decentralizovano skladištenje i može da značajno olakša napore za vakcinaciju širokih razmera tokom pandemije – dodao je Fon der Mulbe.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор