Nemačka daje grantove za brži razvoj vakcine

Kako bi ubrzala razvoj potencijalnih vakcina protiv korona virusa, Nemačka je odobrila grantove finansijske pomoći za tri biotehnološke kompanije, prenosi agencija Rojters.

Sve tri firme imaju snažan potencijal, ali očekuju probleme tokom faze testiranja, jer treba stići do efikasne i bezbedne vakcine. Tim povodom ministarka za istraživanje Anja Karliček je poručila da inekcija verovatno neće biti dostupna široj javnosti do sredine sledeće godine.

– Ne treba da očekujemo čudo. Moramo nastaviti da pretpostavljamo da će vakcine za širu javnost biti dostupne najranije od sredine naredne godine – rekla je Karliček i pozvala građane da nose maske i održavaju fizičku distancu.

Ona je pojasnila da su vladini savetnici preporučili da grantovi iz fonda vrednog 750 milijardi eura za razvoj vakcina budu dodeljeni firmama „BioNteh“, „KjurVak“ i „IDT Biologika“ koji već rade na sintezi vakcine protiv novog korona virusa.

U Nemačkoj je do 29. jula registrovan porast broja novih slučajeva obolelih od korona virusa, na ukupno 207.960 zaraženih i 9.133 umrlih. Lotar Viler, direktor instituta „Robert Koh“ koji prati razvoj pandemije, za porast obolelih krivi nemar građana.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор