Nemačka kupuje 23 posto vlasništva firme koja pravi vakcinu

Ističući odlučnost da sačuva ključne industrijske grane, Vlada Nemačke saopštava da kupuje 23 procenata vlasničkog udela u nemačkoj kompaniji KjurVak, koja radi na sintezi vakcine protiv korona virusa.

Akcije ove biotehnološke kompanije kupiće Nemačka razvojna banka (KfW), a to će je koštati 300 miliona eura, naveo je ministar ekonomije Peter Altmajer i dodao da je cilj da se kompaniji pruži „finansijsku sigurnost“ kako bi nesmetano mogla da nastavi sa istraživanjima.

– Vlada želi da u potpunosti ojača biotehnološki sektor, ali neće uticati na poslovne odluke KjurVaka. Vlada je odlučila da investira u ovu kompaniju velikog potencijala, jer očekuje da će tako ubrzati razvoj programa i osigurati sredstva kompaniji potrebna kako bi u potpunosti razvila potencijal svoje tehnologije – naveo je Altmajer.

Helge Braun, šef kabineta kancelarke Merkel, još u martu je izjavio da su nemački zvaničnici imali „veoma intenzivan kontakt“ sa KjurVakom, te da su postojala „razmišljanja o približavanju Sjedinjenim Državama“.

On nije detaljno objasnio kakav je američki interes, a tadašnji američki ambasador u Nemačkoj i predstavnici kompanije odbacili su navode štampe da je predsednik SAD Donald Tramp ponudio nemačkoj firmi veliku svotu i predložio joj da se prebaci u Ameriku.

Informacija o vladinoj kupovini udela u KjurVaku stiže posle samo dva dana nakon što je farmaceutska kompanija „Astrazeneka“ potpisala ugovor sa Nemačkom, Francuskom, Italijom i Holandijom o nabavci 400 miliona doza vakcine protiv korona virusa.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор