Nemačka kupuje nove borbene avione

Nemačka namerava da obnovi svoju borbenu flotu tako što će lovce-bombardere tipa „Tornado“ zameniti sa 93 nova „Jurofajtera“ i 45 F-18s, najavila je ministarka odbrane Anegret Kramp Karenbauer.

Na sve jače kritike zbog odluke da u nabavku uključi američke avione, ministarka je za “Zidojče cajtung” objasnila da će avioni F-18s „poslužiti kao tehnološki most“ da bi se nadoknadila operativna sposobnost koja bi bila izgubljena nakon povlačenja zastarelih „Tornada“, koji su trenutno jedini avioni u nemačkoj floti sertifikovani za nošenje nuklearnog naoružanja.

Portparol Ministarstva odbrane Arne Kolac Johansen je pojasnio da će Nemačka kupiti avione i od evropskih i od američkih proizvođača, a da će američkih biti „manje od trećine“, uz obrazloženje da Luftvafe mora da održi određenu operativnu sposobnost, a trenutno jedino američki proizvođači nude avione sposobne za nošenje nuklearnih bojevih glava, prenosi B92.

U svom pismu parlamentarnom komitetu za odbranu, ministarka odbrane je istakla da će avioni koje proizvodi Boing omogućiti Nemačkoj da ispuni svoju dužnost unutar NATO alijanse, jer oni mogu da nose američke atomske rakete. Međutim, ministarka je podvukla da će „Jurofajteri“ biti „kičma Luftvafea“.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор