U Nišu počinje proizvodnja testova na korona virus

Niška kompanija NeoMedica počeće za oko dve nedelje proizvodnju testova na novi korona virus, kao prva u regionu i jedna od malobrojnih u svetu, najavio je predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež.

Prema njegovim rečima, srpski proizvodač će za domaće zdravstvo moći da pokrije deo potreba za skupim testovima koje uvozimo, a kasnije i da ih izvozi na strana tržišta. On je istakao da je NeoMedica još jedan dokaz inovativnosti, fleksibilnosti i sposobnosti naših kompanija da odgovore na najveće izazove sa kojima se svet suočava u vreme virusne pandemije.

– Već smo instalirali novu liniju za proizvodnju imunohemijskih testova na viruse, uključujući i Kovid 19, a nadležna inspekcija Ministarstva zdravlja posetila je našu fabriku i proverila ispunjenost zakonskih uslova za proizvodnju. Uz veliku podršku PKS, očekujemo da po dobijanju dozvole za rad, u naredne dve-tri nedelje, krenemo sa proizvodnjom 1.500 testova dnevno – kaže Saša Tričković, vlasnik i direktor kompanije NeoMedica i predsednik Grupacije proizvođača medicinskih sredstava PKS.

Iz Privredne komore poručuju da kompanije kao što je NeoMedica mogu da računaju na maksimalnu pomoć u zastupanju njihovih potreba i inicijativa u komunikaciji sa državnim institucijama i rešavanju tekućih problema, kao i na podršku u realizaciji istraživačko-razvojnih i investicionih planova i uvođenju novih proizvoda. Predsednik PKS je najavio da će na inicijativu kompanije Nectar komora preusmeriti pet miliona dinara niškoj kompaniji, a radi se o donaciji domaćoj privredi koju je Nectar uplatio na humanitarni račun PKS.

Kompanija NeoMedica već proizvodi reagense i aparate u oblasti hematologije, biohemije i analize urina, koje koriste laboratorije i bolnice u zemlji i inostranstvu. Mala porodična firma postala je za dve decenije jedan od vodećih domaćih proizvođača in vitro dijagnostičkih medicinskih sredstava i jedan od najvećih izvoznika u svojoj branši.

– Investiramo u širenje poslovanja, ekspertske timove, primenu svetskih standarda i razvoj novih prozvoda. Prepoznali smo šansu za prodor na tržište imunologije i stvorili potpuno automatizovani monotest, imunohemijski analizator Naissa, po modelu „jedan kertridž-jedan test-jedan pacijent”. Ovaj koncept je jedinstven na globalnom nivou i omogućava zdravstvenim radnicima pouzdan i maksimalno efikasan dijagnostički sistem. – objašnjava Tričković.

Fond za inovacionu delatnost je 2018. godine prepoznao potencijal niške kompanije i velikim grantom podržao razvoj testova za detekciju i kvantifikaciju virusa, infektivnih bolesti, hormona i tumor markera. U kompaniji kažu da će po završetku epidemije ovi testovi moći će da se koriste i kod nas i u svetu za ispitivanje velikog uzorka populacije radi utvrđivanja ispunjenosti uslova za vakcinaciju.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор