Nemačka preuzima 20 posto udela u Lufthansi

Najveći nemački avio-prevoznik Lufthansa postigao je sporazum sa vladom te zemlje o državnoj pomoći u iznosu od 9 milijardi eura i državnom preuzimanju 20 posto udela u kompaniji, što je potez čiji je cilj spašavanje avio-industrije od posledica aktuelne krize.

U saopštenju Lufthansa navodi da će prema sporazumu vlada dobiti i dva mesta u nadzornom odboru kompanije, ali uz pravo glasa samo u izuzetnim okolnostima, kao što je, na primer, sprečavanje preuzimanja preduzeća, prenosi agencija Rojters.

Nemački mediji su izvestili da je dogovor postignut, dok je kancelarka Angela Merkel poručila da sada očekuje sporazum o paketu pomoći Lufthanzi, iako još uvek nije iznela nikakve detalje. Paket pomoći tek treba da odobri Evropska komisija, a u avio-kompaniji kažu da će se njime obezbediti dugoročna solventnost firme.

Lufthanza već nedeljama pregovara sa vladom o finansijskoj podršci koja bi joj omogućila da prebrodi najavljenu dugotrajnu krizu usled drastičnog smanjenja putovanja, ali su se koplja lomila oko pitanja koliku kontrolu država treba da dobije u kompaniji u zamenu za pomoć.

Državna pomoć bi trebalo da obuhvata kredit od tri milijarde eura razvojne banke KfW i konvertibilnu obveznicu, uz mogućnost prodaje za dodatnih 5 posto državnog udela, plus jednu akciju u slučaju javne ponude za preuzimanje od strane trećeg lica. U Lufthansi navode kako očekuju da će uslovi sporazuma uključiti i obustavu budućih isplata dividendi i ograničenje plata menadžmenta.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор