Lufthanza zaustavila pregovore sa sindikatom

Nemački sindikat Verdi, koji okuplja zaposlene u uslužnom sektoru, saopštava da je rukovodstvo Lufthanze prekinulo sa njima pregovore o planu smanjenja rashoda za zaposlene, a nakon što je nacionalnom avio-prevozniku data državna pomoć od 9 milijardi eura.

– Ovo odbijanje razgovora je šamar zaposlenima – izjavila je predsednica sindikata Verdi Kristina Bele, pri čemu je istakla da Lufthanza zahteva da se smanje zarade bez davanja garancija za sigurnost radnih mesta, prenosi agencija Rojters.

U sindikatu, koji pregovara u ime 35.000 radnika, kažu da Lufthansa traži nerazumno smanjenje plata do 23 posto, pre oporezivanja, dok u avio-kompaniji nisu bili odmah bili dostupni za komentar, navodi se u agencijskom izveštaju.

Lufthanza je saopštila prošle nedelje da je u drugom kvartalu ove godine zabeležila neto gubitak od 1,49 milijardi eura, jer je zbog pandemije korona virusa praktično potpuno zaustavila avio-saobraćaj. Naime, u drugom kvartalu kompanija je prevezla 96 posto manje putnika i zabeležila pad prihoda od čak 80 procenata.

U tom saopštenju Lufthansa je iznela procenu da se potražnja za avionskim prevozom neće oporaviti sve do 2024. godine i nivoa na kojem je bila pre širenja pandemije. Lufthansa je ovog leta pokrenula letove na kratkim relacijama, ali je u julu ta vrsta usluge dosegla tek oko 20 posto prošlogodišnjeg nivoa. Iz kompanije su poručili da će u trećem kvartalu povećati kapacitete na kratkim i srednjim linijama na 40 posto, a na dugim rutama na 20 posto.

Lufthansa je nedavno postigla dogovor sa Vladom Nemačke o korišćenju državne pomoći u iznosu od 9 milijardi eura, koja će joj omogućiti da nastavi poslovanje. U kompaniji procenjuju da će zbog programa redukcije troškova izaći iz korona krize kao manja avio-kompanija sa gubitkom 22.000 radnih mesta.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор