Lufthanza će naposletku ipak preživeti

Više od 98 posto deoničara, sa ukupno 39 posto deonica, posrnule nemačke nacionalne avio-kompanije Lufthanze, ipak je odlučilo da prihvati paket državne pomoći u visini devet milijardi eura za spasavanje kompanije od bankrota.

U skladu sa dogovorom, država će preuzeti 20-posto udela u Lufthanzi, što ljuti neke deoničare i konkurentske avio-kompanije, a ovome se protivio i najveći deoničar, bavarski biznismen Heinz Hermann Thiele, sve do srede, kada se napokon predomislio, prenosi indikator.

Prema sporazumu o pomoći, Lufthanza će iz državnog fonda za stabilizaciju WSF dobiti 5,7 milijardi eura, uključujući i otplatna sredstva. Pored toga, WSF će novim dokapitalizacijama platiti 300 miliona eura i steći 20% vlasništva, što bi se ubuduće moglo povećati na 25% i jednu deonicu, čime bi kompanija bila odbranjena i od mogućih neprijateljskih preuzimanja.

Preostalih tri milijarde eura Lufthansa će dobiti kao kredit na period od tri godine od državne razvojne banke KfW i privatnih banaka. Država će se sa 20-posto udela vratiti u vlasničku strukturu Lufthanse po prvi put od privatizacije 1997. godine, a biće joj i dodeljene dve pozicije u nadzornom odboru kompanije.

Evropska komisija je već najavila da će podržati davanje državne pomoći Lufthansi, a kompanija će morati da prepisti određeni prostor drugim avio-kompanijama na svojim matičnim aerodromima u Frankfurtu i Minhenu, kako bi se osigurala fer konkurencija.

Međutim, sa dogovorom države i Lufthanze neslažu se neke konkurentske avio-kompanije, uključujući i irskog niskobudžetnog avio-prevoznika Ryanaira, koji je najavio da će ga osporiti pred Evropskim sudom pravde.

– Ovo je spektakularan primer bogate evropske zemlje koja ignoriše evropska pravila u korist svoje nacionalne industrije i na štetu siromašnijih zemalja – izjavio je Majkl O“Leary, izvršni direktor Rajanera.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор