Nemci bi sada ipak hteli Uber i to za sela

Ministar saobraćaja Nemačke Andreas Scheuer je izjavio kako želi da do 2021. godine otvori tržište u Nemačkoj za putne usluge kao što je Uber.

Ovom izjavom Nemačka menja stav prema američkoj kompaniji Uber, čije je dosadašnje poslovanje u ovoj zemlji nailazilo na znatne otpore taksi udruženja.

– Sa vozačkim servisima i sistemima za povezivanje možemo stvoriti sasvim nove mogućnosti, naročito na selu i posebno za starije stanovnike – rekao je za magazin „Fokus“ nemački ministar iz redova CSU.

Nemački Zakon o prevozu putnika zabranjuje vozačima da direktno primaju naređenja od putnika, zbog čega im je neophodna taksi vozačka dozvola koju opštine izdaju pod određenim uslovima.

– Ja sam protiv zabrane i ograničenja, a jesam za podsticaje. Ne možemo isključiti provajdera u mega-temi mobilnosti – rekao je Scheuer i istakao da se, takođe, moraju razmotriti i interese taksi industrije.

Nemački taksisti su pokrenuli niz sudskih tužbi protiv kompanije Uber, a savezni sud ju je ocenio kao nelojalnu konkurenciju, da bi ceo slučaj na kraju završio na Evropskom sudu. Zbog svega toga američka kompanija se već povukla iz nekoliko nemačkih gradova.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор