BMW otpušta radnike i prekida saradnju sa Mercedesom

Nemački automobilski gigant BMW najavljuje da će, zbog krize izazvane virusnom pandemijom, ukunuti u ovoj godini pet posto radnih mesta, što je oko 6.000 od ukupno 126.000, kao i da će prekinuti saradnju sa Mercedes-Benzom na razvoju samovozećih automobila.

Rukovodstvo BMW-a je saopštilo da je sa predstavnicima radnika postiglo dogovor o nužnim restriktivnim merama usled pada potražnje na globalnom tržištu automobila, javlja Agencija Anadolija (AA).

Prema planu, BMW će smanjiti broj radnika prevremenim penzionisanjem ili dokvalifikacijom, tako što će radnicima koji su nadomak penzije uplatiti potrebna osiguranja kako mogli u prevremenu penziju, dok će mlađi radnici dobiti stipendije za dalje obrazovanje, uz garanciju da će po završetku školovanja ponovo biti zaposleni u BMW-u.

Što se tiče prekida saradnje sa Mercedes-Benzom, dve kompanije su u zajedničkoj izjavi poručile da, s obzirom na troškove uspostavljanja zajedničke tehnološke platforme i opštih ekonomskih okolnosti, trenutno nije pravo vreme za takva ulaganja. U BMW-u kažu da su im potrebne i dodatne mere kako bi kompanija postala otpornija na spoljne uticaje i fluktuacije na tržištu.

U prvom kvartalu ove godine BMW je prodao 477.000 vozila, ili za 21 posto manje nego u istom periodu prošle godine, a morao je i da zatvori nekoliko svojih fabrika na nekoliko nedelja zbog sprečavanja širenja infekcije. Prošlog meseca iz BMW-a je saopšteno da su smanjili planirane investicije za 2020. godinu sa planiranih skoro šest milijardi eura na manje od četiri.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор