Sa računa nemačke kompanije “nestalo” 1,9 milijardi eura

Akcije nemačke finansijsko-tehnološke grupacije Wirecard, koja je svojevremeno smatrana prethodnicom nemačkog tehnološkog sektora, pale su u petak za još 50 posto, nakon objave revizora da na računima firme nedostaje 1,9 milijardi eura.

Panična rasprodaja akcija, započeta juče uz sunovrat vrednosti od čak 60 posto, kulminirala je u petak, nakon što su dva najveća investitora zapretila kompaniji sudskim tužbama zbog računovodstvenog skandala koji je doveo u pitanje opstanak nekadašnje visoko kotirane kompanije za platni promet, piše Fajnenšel tajms.

Kompanija Junion Investment, jedna od 10 najvećih akcionara, pridružila se fondu DVS koji je zapretio da će tužiti Wirecard koji je skoro dve decenije smatran za uspešnu nemačku tehnološku kompaniju koja godišnje obrađuje desetine milijardi eura transakcija po kreditnim i debitnim karticama, prenosi agencija Rojters.

Ova afera je izbila na videlo u četvrtak, kada je otkriven manjak na računima u dve azijske banke u kojima je Wirecard deponovao novac. Ernst & Jang, dugogodišnji revizor Wirecarda, saopštio je da postoje indicije da je ovlašćeno lice za bankarske račune iz kompanije pokušalo „da prevari revizora“, te da je moguće da je dostavilo „lažne izvode po računima“. Revizor je zbog nestanka novca odbio da potpiše izveštaj za 2109. godinu.

Po rečima glavnog izvršnog direktora kompanije, Markusa Brauna, ne može se isključiti da je Wirecard postao žrtva prevare velikih razmera. On nije naveo ko se sumnjiči za prevaru, ali su dve filipinske banke, BPI i BDO, demantovale navode da imaju bilo kakve veze sa Wirecarda.

„Wirecard nije klijent BDO banke. Dokument u kojem se tvrdi da Wirecard ima račun kod BDO je falsifikovan, a falsifikovan je i potpis službenika banke“, poručuju iz BDO banke, a slično saopštenje je objavila i BPI banka.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор