Nemačka proširuje upotrebu AstraZeneka vakcine

Nemačka najavljuje da će prošititi upotrebu AstraZeneka vakcine, budući da su je nadležni organi vlasti odobrili za davanje i starijima od 65 godina života.

U Nemačkoj već nedeljama stotine hiljada doza te vakcine stoje neiskorišćene zbog neslaganja u stavovima ko može da je primi, ali i zbog sumnjičavosti onih koji su bili u prilici da je već dobiju.

Prema navodima Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti, iako je Nemačka dobila 2,1 milion doza ove vakcine, upotrebila ih je samo 721.000, prenosi agencija Asošiejted pres.

Na bivšem aerodromu Templehof u centru Berlina početkom nedelje je otvoren šesti gradski centar za vakcinaciju, u kom će se davati samo AstraZeneka vakcina koju su nemački regulatori odobrili prošle nedelje za davanje i starijima od 65 godina.

Nemačka po broju vakcinisanih zaostaje za Velikom Britanijom i SAD. U toj zemlji je do nedelje dato 5,2 miliona doza vakcine, a obe doze je primilo 2,5 miliona ljudi, ili svega tri posto od ukupno 83 miliona stanovnika.

Nemački ministar finansija Olaf Šolc je izjavio za televiziju ZDF kako očekuje da će se krajem marta ubrzati proces vakcinacije, kada će nedeljno moći da se građanima daje i po 10 miliona doza.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор