Srbija ima spremne digitalne sertifikate o vakcinaciji

Prema rečima ministarke trgovine, turizma i telekomunikacija, Tatjane Matić, Srbija je već pripremila digitalne sertifikate o vakcinaciji, koji će omogućiti lakše kretanje i putovanja van zemlje.

Ona je, gostujući u Dnevniku RTS-a, objasnila da digitalni sertifikat nije kovid pasoš, već da je u pitanju druga vrsta isprave.

– EU se povukla iz toga, jer je kovid pasoš sadržao broj pasoša i neke podatke kojima nije bilo mesto da se tu nađu. Digitalni sertifikat govori kada ste vakcinisani ili ste preležali ili ste uradili PCR test i negativni ste – kaže Matićeva.

Kako je rekla, EU će za nedelju dana dati precizniju informaciju u vezi sa izgledom i načinom izdavanja takvih sertifikata.

– To će morati da se implementira kroz zdravstveni sistem koji daje potvrdu o vakcinaciji, da li je preležana bolest, mora biti uvezan u sistem. Srbija je već pripremila digitalne sertifikate, i mnoge zemlje su zainteresovane za pregovore, među kojima Grčka, Izrael, Slovenija – ističe ministarka.

Prema njenim rečima, jedna od opcija, a postoji ih više, je da digitalni sertifikat postoji u obliku aplikacije za mobilni telefon, ali se moraju proći provere i autentifikacije.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор