IBM pravi za nemačku vladu e-pasoše o vakcinaciji

Nemačka vlada je donela odluku da američkom koncernu IBM poveri posao izrade elektronskog pasoša o vakcinaciji u toj zemlji, saznaje list Biznis insajder pozivajući se na krugove unutar Vlade Nemačke.

IBM je na konkursu pobedio nemački Telekom koji je prošle godine zajedno sa informatičkom kompanijom SAP razvio Corona Warn aplikaciju. Ministarstvo zdravlja je zatražilo ponude od više kompanija, a vakcinisani će digitalni pasoš dobiti na osnovu potvrde o vakcinaciji centara za vakcinaciju i lekarskih ordinacija.

Sertifikat o vakcinaciji će najpre vakcinisanom biti uručen u papiru (2D kod) ili direktno na pametni telefon preko aplikacije koju sada treba da razvije IBM, a preko koje će restorani, prodavnice, fitnes centri, hoteli i sve druge ustanove moći da provere da li je lice vakcinisano i na taj način mu dozvole pristup.

Za IBM je ovaj posao veoma unosan, jer će, kako navodi list, dobijati od Ministarstva 50 euro centi po sertifikatu. Ako se uzme u obzir predviđena stopa vakcinacije od 80%, ili godišnje oko 65 miliona ljudi, taj iznos bi mogao da dostigne i čitavih 32,5 miliona eura.

Nakon zvanične objave ove odluke, digitalni pasoš bi, prema planu vlade, trebalo da bude izrađen u roku od osam nedelja, što će omogućiti vakcinisanim građanima da od juna počnu da dobijaju taj elektronski dokument.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор