Ranije zatvaranje nuklearki koštaće Nemačku 2,4 mlrd. €

Nemačka vlada se dogovorila sa četiri energetske kompanije da im isplati nadoknade u ukupnom iznosu od 2,4 milijarde eura kao kompenzaciju za ranije zatvaranje njihovih nuklearnih elektrana.

S obzirom na to da Nemačka fazno već gasi svoje nuklearne elektrane, trudeći se da ih sve zatvori do kraja 2022. godine, još šest nuklearnih centrala koje su i dalje u upotrebi trebalo bi da budu izbačene iz upotrebe takođe pre nego što im istekne radni vek.

Neke energetske kompanije su tužile Vladu Nemačke uz obrazloženje da treba da dobiju znatne nadoknade zbog izgubljenih investicija i struje koju nisu u mogućnosti da proizvedu u pogonima planiranim za ranije zatvaranje, prenosi agencija Asošiejted pres.

Nemačka ministarstva ekologije i ekonomije su u zajedničkom saopštenju saopštila da će švedska kompanija Vatenfal (Vattenfall) dobiti 1,4 milijardi eura nadoknade, dok će preostalih milijardu eura podeliti nemačke kompanije RWE, EnBW i E.ON/PrisenElektra.

Energetske kompanije će zauzvrat morati da odustanu od tužbi, uključujući i tužbu koju je kompanija Vatenfal podnela međunarodnoj arbitraži u Vašingtonu. Dogovor bi konačno trebalo da odobre upravni odbori energetskih kompanija i telo Evropske unije za zaštitu konkurencije, koje je nedavno pokrenulo istragu sličnog dogovora nemačkih vlasti i operatera termoelektrana.

Prema poslednjim objavljenim podacima nemačkog Saveznog zavoda za statistiku (Destatis), energija vetra je u 2020. godini postala glavni izvor za proizvodnju struje u Nemačkoj, sa udelom od 25,6 procenata u ukupnoj količini struje proizvedene u zemlji prošle godine. Za njom slede ugalj sa 24,8 posto udela, a zatim i nuklearna energija sa 12,1 posto udela.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор