EK kontroliše visinu naknade za gašenje termoelektrana

Zbog sumnje u moguće kršenje propisa EU o državnim subvencijama, Evropska komisija (EK) započinje detaljnu kontrolu planiranih državnih nadoknada nemačkim energetskim kompanijama koje su prevremeno ugasile elektrane na ugalj.

Budući da Nemačka želi da do 2038. godine postepeno izbaci lignit iz proizvodnje električne energije, vlada u Berlinu planira da energetskom divu RWE isplati 2,6 milijardi eura, a kompaniji LEAG 1,75 milijardi eura nadoknade za dobit koju će izgubiti zbog ranijeg zatvaranja elektrana na ugalj, podseća agencija DPA.

EK je u utorak saopštila kako sumnja da je odšteta previsoka i da psostoji mogućnost da je u pitanju kršenje strogih evropskih propisa o tržišnoj konkurenciji, zbog čega je najavila detaljnu istragu planova nemačke vlade.

– Naša je uloga da zaštitimo tržišnu konkurenciju tako što ćemo garantovati da kompenzacija operaterima elektrana za prevremeno postupno zatvaranje bude svedena na nužan minimum – izjavila je potpredsednica Evropske komisije Margaret Vestager u saopštenju za javnost.

Ona je objasnila da je Komisija izrazila sumnju u modele kojima se Nemačka koristila pri obračunu izgubljene dobiti energetskih kompanija, poručivši da kompenzacija „za izgubljenu dobit koja seže u jako daleku budućnost“ zapravo treba da predstavlja minimalnu nadoknadu, što je, kako je istakla, u saglasju sa propisima EU o tržišnoj konkurenciji, koji dozvoljavaju samo minimalnu kompenzaciju.

Udruženje za zaštitu životne sredine Grinpis (Greenpeace) je pozdravilo najavljenu istragu, poručivši u svom saopštenju da su „sumnje opravdane“, s obzirom na to da je nemačko Ministarstvo privrede u više navrata odbilo njihove zahteve da im se omogući uvid u načine izračuna izgubljene dobiti energetskih kompanija, navodi DPA

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор