Nemački ekonomisti nezadovoljni kriznom politikom

Ekonomskom politikom nemačke vlade, koja se vodi radi suzbijanja pandemije korona virusa, „nezadovoljno“ je čak 27 posto ekonomista u zemlji, a 20 posto ih je „vrlo nezadovoljno“, pokazuju rezultati istraživanja instituta IFO i dnevnog lista Frankfurter Algemajne Cajtung.

Od ukupno 177 anketiranih ekonomista i univerzitetskih profesora ekonomije, njih 30 posto je odgovorilo da je po ovom pitanju „neodlučno“, oko 20 posto je reklo da je „zadovoljno“ korona ekonomskom politikom, dok je samo dva posto reklo da je „veoma zadovoljno“.

– Rezultati objavljeni u novom izdanju Panela ekonomista ukazuju na to da ima dosta prostora za poboljšanje ekonomske politike vezane za korona virus – kaže Niklas Potrafke, direktor IFO centra za javne finansije i političku ekonomiju, prenosi agencija Tanjug.

On je objasnio da su učesnici ankete ocenili da kreatori politike reaguju presporo i suviše rigidno i da ne postoje konkretni planovi za ponovno otvaranje ekonomije. Oni smatraju da je pomoć za kompanije previše opterećena birokratskim procedurama i da je strategija vakcinisanja do danas bila uglavnom neuspešna. Takođe misle i da bi plaćanje premije proizvođačima koji proizvedu dodatne količine vakcina i brzo ih isporučuju bila bi posebno svrsihodna mera.

Predlog o plaćanju premije je za 45% ispitanika „vrlo pozitivan“, 21% smatra da je „pozitivan“, 16% je „neodlučno“, devet posto ima „negativan“ stav prema ovom predlogu, a pet posto „vrlo negativan“. Oni koji podržavaju ovaj predlog branili su ga činjenicom da socijalni ceh pandemije nadilazi sve ostalo i da su troškovi premije na tu cenu mali u poređenju ukupnom štetom.

Najavljeno povećanje obima testiranja na korona virus naišlo je među ispitanicima na snažno odobravanje. Čak 52% ispitanih smatra da je ta mera „vrlo pozitivna“, 27% da je „pozitivna“, 10% njih je „neodlučno“, 4% ima „negativan“ stav, a 3% „vrlo negativan“. Zagovornici ove mere kažu da bi ona omogućila ponovno otvaranje ekonomije bez porasta broja zaraženih.

Smanjenje broja novoinficiranih na nedeljnom nivou sa 50 na 35 na 100.000 stanovnika 20% ekonomista vidi kao „veoma pozitivno“, 29% kao „pozitivno“, 9% njih je odgovorilo „ne znam“, 22% smatra da je ova brojka „negativna“, a 19% da je „vrlo negativna“, uz obrazloženje da je novi prag „proizvoljan“.

Na kraju ankete nemački ekonomisti su bili podeljeni po pitanju da li bi momentalno i potpuno ukidanje lokdauna smanjilo broj insolventnih kompanija, te je 43% njih odgovorilo „ne“, 35% „da“, a 22% „ne zna“. Ispitanici koji su odgovorili „ne“ su isticali da bi momentalno ponovno otvaranje zemlje pokrenulo treći talas infekcije i posledično izazvale štetne efekte po ekonomiju.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор