Kancerogeni herbicid koštaće Bayer 10 mlrd. $ odštete

Nemački farmaceutski gigant Bayer postigao je sudsku nagodbu tešku oko 10 mlrd. $ za nadoknade po tužbama poljoprivrednika u slučaju herbicida Roundupa koji navodno izaziva kancer, javlja Handelsblatt.

Naime, procene govore da je protiv Bayera do sada podneto između 50.000 i 85.000 tužbi koje će farmaceutski koncern morati da namiri sa oko deset milijardi dolara i tako okonča skupi sudski proces nasleđen nakon preuzimanja američkog hemijskog giganta Monsanta i njegovog spornog herbicida 2018. godine.

Nagodbe su dogovorene tako da zaustave dalje tvrdnje da je izloženost herbicidu Roundupu, čiji je aktivni sastojak navodno kancerogeni glifosat, kod nekih poljoprivrednika izazvao pojavu limfoma.

Nemačka kompanija negira da Roundup ili glifosat uzrokuju rak, a ovu tvrdnju je podržala i američka Agencija za zaštitu životne sredine. Međutim, nakon što su Bajerovi sudski gubici podstakli nagli porast broja tužbi, investitori poput Elliott Management Corp pozvali su Bayer da traži sveobuhvatno rešenje.

Od pre dve godine i sklapanja ugovora o preuzimanju Monsanta za 63 mlrd. dolara, akcije Bayera pale su na za oko 40 posto, čime je nemačka kompanija izgubila oko 39 mlrd $ tržišne vrednosti.

Savezni apelacioni sud u Sjedinjenim Američkim Državama blokirao je ranije ove nedelje zahtev Kalifornije da popularni herbicid Bayer označi upozorenjima da izaziva rak. Prema uslovima postignute nagodbe, Roundup će se i dalje prodavati u SAD za upotrebu u privatnim dvorištima i u poljoprivredi bez ikakvih sigurnosnih upozorenja.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор