Boš proširio fabriku u Srbiji i počeo izvoz u SAD

Nemačka kompanija Boš (Bosch) nastavila je u prošloj godini stabilan rast u Srbiji, proširila kapacitete u fabrici u Pećincima i proširila izvoz svojih proizvoda i na Sjedinjene Američke Države. Ipak, zbog globalne pandemije, kompanija predviđa slabije rezultate u ovoj godini.

U izveštaju kompanije o poslovnim rezultatima u 2019. godini ističe se da je prodaja nemačkog dobavljača tehnologije i usluga na lokalnom tržištu povećana za 1,4 posto u poređenju sa prethodnom godinom, i da je dostigla 55 miliona, dok je ukupan neto prihod od prodaje, uključujući i interne isporuke povezanim kompanijama, iznosio 271 milion eura.

– Boš je zadržao četvrto mesto na listi 15 najvećih izvoznika iz Srbije. Tokom 2019. značajno smo povećali kapacitete u inženjeringu za nove proizvode i počeli da proizvodimo motore za sisteme brisača, a istovremeno smo nastavili i sa razvojem kapaciteta IT sektora u Beogradu. Proizvodni asortiman je proširen na motore za sisteme brisača, a počeo je i izvoz van Evrope, u SAD – rekla je generalna direktorka Bosch Grupe u Srbiji Jovanka Jovanović.

U fabrici u Pećincima nova ulaganja su završena u septembru, napravljeno je dodatnih 16.000 kvadrata novog prostora, nova kantina za zaposlene i novi skladišni prostor, pa se poslovanje kompanije sada se odvija na više od 60.000 metara kvadratnih u pećinačkoj fabrici i na 6.000 kvadrata kancelarijskog prostora u Beogradu. Pored toga, u okviru dualnog obrazovanja fabrika u Pećincima zvanično je akreditovana za novi profil tehničara mehatronike, a nekoliko stotina kvadrata prostora opredeljeno je za novu radionicu i novu učionicu za đake.

– Iako zbog trenutne situacije očekujemo godinu punu izazova i u Srbiji, ostajemo posvećeni lokalnom tržištu i njegovom dugoročnom potencijalu. Zdravlje i bezbednost naših radnika za nas su prioritet, uz kontinuirani razvoj poslovanja. Da bi postepeno podizanje kapaciteta proizvodnje bilo što više uspešno, uvodimo brojne mere da bismo obezbedili adekvatnu zaštitu od infekcije korona virusom za naše zaposlene – rekla je Jovanović.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор