Nemačko-američka vakcina spremna za upotrebu

Nemačka kompanija Biontek (BioNTech) i američki farmaceutski koncern Fajzer (Pfizer) trenutno su na korak od dobijanja dozvole za proizvodnju i korišćenje efikasne vakcine protiv korona virusa, piše Dojče vele.

Projekat pod nazivom „Lightspeed“ (brzina svetosti) nemačka firma iz Majnca, na čijem čelu je bračni par poreklom iz Turske, Ugur Sahin i Ozlem Tureči, pokrenula je sredinom januara, kako bi u rekordnom roku razvila vakcinu protiv korona virusa. Iako razvoj neke vakcine traje osam do deset godina, istraživači bi mogli da dobiju odobrenje u SAD za svoju vakcinu za nešto više od godinu dana.

Vakcina bi trebalo da bude potpuno spremna sredinom novembra, kada Biontek i Fajzer nameravaju da podnesu zahtev za hitnu dozvolu korišćenja u SAD. Partnerske kompanije su početkom ove sedmice objavile da njihova vakcina pruža 90-procentnu zaštitu protiv korona virusa, pa ukoliko sada dobiju dozvolu biće prvi u trci za vakcinom na Zapadu.

I evropska Agencija za regulaciju farmaceutskih proizvoda EMA je još početkom oktobra najavila pokretanje postupka za odobravanje ove vakcine koja se još ispituje u studiji u kojoj učestvuju desetine hiljada ljudi. Kako bi se ubrzao postupak odobravanja, „privremeni rezultati sada se kontinuirano proveravaju sve dok ne bude dostupno dovoljno informacija za odluku o odobrenju“, navodi EMA.

Kompanije Fajzer i Biontek su saopštile da je njihova vakcina 90 posto efikasna, ali i Rusi tvrde da je njihova vakcina Sputnjik V takođe toliko efikasna, prenosi Sputnjik.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор