Usvojen Akcioni plan za zajedničko tržiste Zapadnog Balkana

U okviru Berlinskog procesa, lideri zemalja regiona Zapadnog Balkana usvojili su na sastanku jedinstven Akcioni plan za zajedničko regionalno tržište, zasnovano na četiri oblasti: digitalizaciji, inovacijama, investicijama i razvoju industrije.

CEFTA Sporazum će sprovoditi veliki broj ključnih aktivnosti iz ovog važnog plana, a potpisnici su se složili da ovakva saradnja doprinosi većoj atraktivnosti i konkurentnosti Zapadnog Balkana, kao i približavanju tržištu Evropske unije. „Region Zapadnog Balkana sa 18 miliona stanovnika predstavlja važno tržište za naše kompanije i odskočnu dasku za pristup tržištima u i van EU“, a regionalna ekonomska integracija može generisati do 6,7% dodatnog BDP-a, navodi se u saopštenju.

Ključni trgovinski sporazum u našem regionu, CEFTA Sporazum, doprineće realizaciji Akcionog plana kroz smanjenje vremena čekanja na graničnim prelazima za 30% primenom seta mera koji uključuje proširenje sistema Zelenih koridora na granične prelaze sa Evropskom unijom, pojednostavljenje procedura i elektronsku razmenu podataka kroz SEED+ sistem, prenosi eKapija.

Sporazumom se obezbeđuju i usluge inspekcijskih službi 24 časa sedam dana u nedelji na prelazima Zelenih koridora, smanjenje troškova i ušteda vremena kroz Programe uzajamnog priznavanja, korišćenjem jedinstvenog dokumenta za sedam tržišta. Sporazum, takođe, predviđa i uspostavljanje regionalnog tržišta elektronske trgovine, koje će pre svega biti na raspolaganju malim i srednjim preduzećima, eliminisanje necarinskih barijera kroz implementaciju efikasnog sistema za rešavanje sporova o kojima su započeti pregovori pre dve nedelje, i obezbeđenje podrške na putu ka jedinstvenom tržištu EU.

– Zajedničko tržište koje čini 18 miliona ljudi je konkurentnije na evropskom i svetskom planu i atrakivnije za investitore. Uspostavljanje Zajedničkog regionalnog tržišta predstavlja podrška regionu u procesu usvajanja standarda Evropske Unije i pristupanja jedinstvenom tržištu EU – objasnio je Emir Đikić, direktor CEFTA Sekretarijata.

CEFTA će aktivnosti sprovoditi sa partnerima poput Regionalnog saveta za saradnju, Transportne zajednice, WB6 privrednog Investicionog foruma i drugih.

– Želimo da promovišemo elektronsku trgovinu i trgovinu „bez papira“. Verujem da će Zajedničko regionalno tržište podstaći razvoj poljoprivredne i prehrambene industrije, privući strane investitore i kreirati nove poslove, ali i omogućiti da se proizvodi i usluge nude po daleko konkuretnijim cenama – naglasio je Đikić.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор