GIZ predstavio nove alate za bolji izvoz sa Zapadnog Balkana

Kroz projekat „Povećanje izvoznog potencijala malih i srednjih preduzeća u regionu Zapadni Balkan 6“ razvijene su nove usluge čiji je zadatak da pomognu izvozno orijentisanoj privredi u proširivanju poslovanja, javlja Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju (GIZ).

Novim uslugama, razvijenim kroz saradnju Komorskog investicionog foruma zemalja Zapadnog Balkana, omogućeno je korišćenje baze podataka distributera iz našeg regiona i EU, kao i pristup alatu za analizu međunarodnog tržišta. Baza distributera će lokalnim kompanijama pružiti informacije o distributerima, trgovcima na veliko i malo, uvoznicima i prerađivačima, što će u velikoj meri olakšati potragu za potencijalnim partnerima. Regionalne privredne komore sada raspolažu objedinjenim informacijama koje mogu da ponude preduzećima zainteresovanim da započnu ili poboljšaju izvozne aktivnosti, precizira se u saopštenju.

– Projekat je odlična platforma za stvaranje lanaca vrednosti iz sektora voća i povrća i njihovih prerađevina na području zemalja Zapadnog Balkana i Evropske unije, a s obzirom na to da distribucija čini značajan deo lanca vrednosti prehrambenih proizvoda, ova usluga za dobavljače znači efikasan plasman robe na tržište – poručila je Ognjenka Lalović iz Spoljnotrgovinske komore Bosne i Hercegovine.

Ova aplikacija omogućava pretragu po zemljama, vrsti proizvoda i tipu usluga koje se pružaju kompaniji, dok alat za analizu međunarodnih tržišta “Euromonitor International/Passport” omogućava pristup informacijama o tržištima Austrije, Belgije, Nemačke, Holandija i Švedske, što obezbeđuje jedinstven pristup poslovnim podacima o industrijama, zemljama i potrošačima, a predviđa i buduće trendove, pojašnjava se u saopštenju.

– Početno interesovanje manjih kompanija je izuzetno dobro, a nekoliko njih je već uspostavilo prvi kontakt sa distributerima preko baze i očekuju nastavak saradnje kroz konkretne ugovore – rekla je Lalovićeva i dodala da će usluge biti redovno ažurirane kao i da se mogu kreirati i posebne verzije ovih alata za sve druge privredne sektore bitne za pojedinačne ekonomije zemalja regiona, prenosi agencija Tanjug.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор