Nemačka produžava specijalnu dozvolu za radnike sa Zapadnog Balkana

Nemačka će ipak produžiti posebnu dozvolu koja olakšava dolazak radnika iz država zapadnog Balkana, iako je nedavno bilo najavljeno da će priliv radne snage iz ovog regiona biti ograničen, prenosi Dojče Vele.

Ovo ograničenje trebalo je da se odnosi na nekvalifikovanu radnu snagu, ali prema najnovijim informacijama, državljanima Srbije, Bosne i Hercegovine, Severne Makedonije, Crne Gore i Albanije biče i dalje omogućeno da rade u Nemačkoj bez obzira na kvalifikacije. Od 2016. građani ovih zemalja mogu da dobiju radnu vizu i dođu u Nemačku čak i bez znanja nemačkog jezika.

Ova posebna zakonska regulativa uspostavljena je zbog velikog broja azilanata i prvobitno je trebalo da prestane da važi krajem decembra ove godine. Međutim, kada dozvola bude produžena važiče do 2023. godine, do kada bi, kako se procenjuje, u Nemačku na rad trebalo da pristigne 25.000 radnika sa Zapadnog Balkana.

Prema studiji Instituta za tržište rada i profesionalno zapošljavanje (IAB), 58 posto radne snage sa Zapadnog Balkana radi u Nemačkoj kao kvalifikovani ili visokokvalifikovani kadar, odnosno rade kao specijalisti ili eksperti.

Dugo nije bilo jasno da li će uopšte doći do produženja posebne regulative za uvoz radne snage sa zapadnog Balkana, a razlog za to bila je skepsa, uglavnom demohrišćanskih partija CDU i CSU, zbog pandemije korona virusa i straha od otpuštanja i povećanja broja nezaposlenih u Nemačkoj.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор